A jelen és a jövő Mobil motorolajai

Szerző: | okt 13, 2021 | Egyéb kategória

A jelen és a jövő Mobil motorolajai

A motorolajok piacán egyre inkább az a trend figyelhető meg, hogy a korábban általánosnak számító, univerzális motorolajok fokozatosan visszaszorulnak az új fejlesztésű, gyártóspecifikus kenőanyagokkal szemben. A motorgyártók ugyanis a legújabb fejlesztéseiknél egyre inkább az alacsonyabb viszkozitási osztályú, könnyűfutású motorolajokat részesítik előnyben, amelyek speciálisan, néhány meghatározott motortípus kenésére lettek kifejlesztve és sokszor nem is kompatibilisek a régebbi kenőanyag előírásokkal. Így különböző kenőanyagokat használhatunk a Ford, a VW csoport, az Opel, a BMW, a PSA csoport vagy akár a Renault meghatározott gépjárműveinek motorjaihoz. Ez főként a folyamatosan szigorodó károsanyagkibocsátási előírásoknak és a kipufogógáz utókezelő rendszerek védelmének köszönhető, valamint természetesen marketing szempontból is lehetőséget ad a kenőanyagok gyártóinak, hogy a speciális motorolajokat gépgyártói előírásként javasolják a márkaszervizekben. A folyamatosan fejlődő gyártási és megmunkálási technológiák hatására a modern belsőégésű motorok kidolgozása is precízebb lett, valamint a felhasznált alkatrészek illesztései is finomabbá váltak. Ennek következtében a motorolajokkal szemben is új, szigorúbb követelményeket léptettek életbe, mely kihívásokra kiváló megoldást nyújtanak az alacsonyabb viszkozitási osztályú, csökkentett hamutartalmú, nagyteljesítményű kenőanyagok. A könnyű futású olajok bevezetése ráadásul nagyon jó hatással van az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére is.

Monitoring procedure in the vehicle noise regulation | ACEA - European  Automobile Manufacturers' Association Természetesen az európai szabványok által előírt károsanyag kibocsátási normák határértékeit a kontinens legnagyobb motor gyártóinak is szem előtt kell tartaniuk, hiszen az új járművek motorjait mindig az aktuálisan legfrissebb előírásokra kell tervezni. A kenőanyagok piacán a fejlesztési irányokat az európai ACEA motorolaj minősítések, üzemanyag-takarékossá­got javító és a kipufogógáz utókezelő rendszerek fokozott védelmét célzó, 2020-as változtatásai is jól tükrözik. Az új generációs kenőanyagok megalkotá­sához alacsonyabb viszkozitás szintű, akár extra vékony olajokra (0W-16, 0W-12, 0W-8), és teljesen új adaléktechnológiákra van szükség. Az ACEA új tesztkövetel­ményei már előkészítik a gépjárművek károsanyag kibocsátását szabályozó, Euro 7 szabvány bevezetését, amely a motor és a jármű felépítésében is to­vábbi módosításokat tesz szükségessé, valamint a kenőanyagokkal szemben is szigorúbb követelményeket támaszt, mint a napjainkban még érvényben lévő, Euro 6d kibocsátási normák előírásai.

Napjaink korszerű gépjármű típusaihoz tehát mind olajcsere, mind pedig utántöltés esetén csak olyan motorolajat válasszunk, amely teljesíti a gépkönyvben foglalt gépgyártói elfogadást, illetve megfelel a legfrissebb nemzetközi szabványoknak. A legkorszerűbb európai károsanyag kibocsátási előírásoknak megfelelő, gyártóspecifikus kenőanyagok természetesen már a Mobil kenőanyagok palettáján is rendelkezésre állnak, így ezek a termékek a legújabb személygépjárművek motorjainak széles körében is probléma mentesen használhatók. Az egyes Mobil motorolaj típusok felhasználhatóságát és elfogadásait az alábbi táblázat tartalmazza.

Amennyiben a gyártóspecifikus motorolajokra nincs szükség, de meg kell felelnünk az Euro 6d kibocsátási normának, akkor természetesen alkalmazhatunk többfunkciós motorolajokat is, amelyek több motorgyártó elfogadásait is maradéktalanul teljesítik. Mivel ezek a kenőanyagok kitűnő megoldást biztosítanak a legtöbb, hétköznapi használatban lévő, korszerű gépjármű motorjában történő felhasználásra, így lehetőség nyílik a szervizben használt kenőanyagok számának csökkentésére, a raktár készlet egyszerűsítésére.
Az általánosan alkalmazható, legkorszerűbb Mobil kenőanyagokat az alábbi táblázat tartalmazza.

A MOBIL motorolajok széles választéka elérhető a hazai autóalkatrész kereskedő hálózatok kínálatában.

A MOBIL kenőanyagok hivatalos magyarországi forgalmazója a Lubexpert Hungária Kft.